Sinds vandaag zijn wij wederom in het bezit gekomen van een emaille ‘Haustafel der NSDAP’. Dit is in mijn ogen één van de mooiere borden die te verkrijgen zijn uit deze tijd. Dit mede door zijn diep-zwarte lak met uitspringende witte en rode belettering. Helaas zijn er maar weinig modellen bewaard gebleven die in goede staat verkeren. Dit is mede dankbaar door het feit dat dit voor de gewone mens in het 3e rijk één van de borden was die altijd wel ergens in de buurt hing. ( zie onderstaande foto) Na de oorlog en de ondergang van Hitler’s 3e rijk was dit dan ook één van de eerste borden die er aan moest geloven. Er zijn ook nog veel modellen meegenomen als oorlogs-troffee en deze duiken zo nu en dan nog wel eens op.

Die Haustafel der NSDAP
Above in the left corner is an example of a Haustafel at the entrance of a public building.

Deze borden werden meestal in de gangen van officiële openbare gebouwen geplaatst, evenals in grotere appartementencomplexen en de “Blockwart”, de laagste rang in de rangorde van de NSDAP, zette het laatste nieuws van de verschillende nazi-organisaties op het bord, zodat iedereen in het ‘Reich’ op de hoogte was van de eventuele aankondigingen. De Blockwart gebruikte krijt om de kantooruren te noteren van de verschillende organisaties zoals;
Arbeitsfront (DAF), Kraft durch Freude (KdF) en NSV, alsook SA, SS en Hitler Youth (Hitler-Jugend of HJ ) Ook werden hier de locaties genoteerd waar deze organisaties zich lokaal bevonden.

This document is a receipt for a Haustafel der NSDAP

Sinds kort zijn wij dus in het bezit van 2 modellen die u kunt terugvinden in onze webshop. Buiten de emaille modellen die wij in ons bezit hebben zijn er ook nog modellen die zijn uitgevoerd in een harde, kartonachtige constructie. Deze modellen zijn qua uitvoering precies hetzelfde als de emaille uitvoering. Dit waren de modellen die binnen hingen in openbare gebouwen en appartement-çomplexen. Deze modellen zijn helaas nog moeilijker te verkrijgen daar deze de tand des tijds vaak niet hebben overleefd. Wij zijn hart op zoek naar deze modellen en hopen deze binnenkort toe te kunnen voegen aan onze collectie. Wij zullen u hier uiteraard van op de hoogte houden.

3 Comments

Comments are closed.

× Live chat