Wederom hebben wij foto’s van een prachtige ontdekking uit Friesland om aan jullie te laten zien.

Dit maal betreft het hoogstwaarschijnlijk bevrijdingsvlaggen voor het vieren van het einde van de 5 jarige bezetting van de Duitsers van ons land. Dit alles speelde zich vandaag af tijdens het klussen aan een woning aan de Vliet in Franeker.

Tijdens het slopen ter voorbereiding van de renovatie van dit huis uit 1928 deed de eigenaar van de woning een wel heel bijzondere ontdekking. Het huis was voorzien van een inbouwkast. Tijdens het slopen van deze kast zag de eigenaar verstopt in een hoek 3 Nederlandse vlaggen liggen van een wat kleiner formaat.

De eigenaar heeft direct contact met ons opgenomen om aan ons te vragen of deze vlaggen wellicht gerelateerd waren aan de bevrijding.

Dit blijft altijd lastig om te antwoorden met een volmondig ja. Maar wij zijn er bijna zeker van dat dit wel het geval was. De vlaggen zijn waarschijnlijk in de laatste maanden van 1944 genaakt. Op dat moment waren veel mensen er nog van overtuigd dat de Tweede Wereldoorlog nog voor het nieuwe jaar 1945 beslecht zou zijn in het nadeel van de Duitsers.

Echter bleek dit niet het geval mede door het onverwachte offensief van de Duitsers in fe Ardennen (Battle of the Bulge) en de slag om de Schelde om de weg naar de haven van Antwerpen veilig te stellen

Veel Nederlanders waren dus toen al bezig met her vervaardigen van vlaggen voor de op handen zijnde bevrijding.

Dit was dus ook waarschijnlijk het geval bij de bewoners van het betreffende huis. De vlaggen zijn hoogst waarschijnlijk tijden de het bouwen van de inbouwkast nog even verstopt en daarna om wat voor reden dan ook in de vergetelheid geraakt tot vandaag!

Mochten jullie meer info hebben over onderstaande vondst dan horen wij dat graag van u!

Zie onderstaande foto’s

Mikel

Vantiques.nl

× Live chat